بلاک چین یا Blockchain چیست؟ بلاک چین چگونه کار میکند؟ اصلاً ساختار بلاک چین چگونه است؟ جواب این پرسشها را آنهایی که در دنیای ارز دیجیتال هستند، خوب میدانند. وقتی در بازار رمز ارزها باشی و هر روز با معاملات دیجیتالی سروکار داشته باشی، دیگر نمیپرسی “بلاک چین چیست؟”. چون هر روزت، با واژههایی مانند بلاک چین و بیت کوین میگذرد و آنها را خوب میشناسی.
در این مطلب از سلسله آموزش های بازارهای مالی در سایت آدام مرادی، میخواهیم از این صحبت کنیم که بلا چین چیست، با ساختار بلاک چین و زیرساخت آن، آشنا شویم، و بدانیم که بلاک چین چگونه کار میکند. بنابراین، اگر شما هم مایل به آموختن و دانستن در مورد بلاک چین هستید، تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
فناوری بلاک چین چیست؟
بلاک چین یا Blockchain، روشی برای ثبت اطلاعات است که تغییر، هک یا دستکاری سیستم را غیرممکن یا دشوار میکند. در این مقاله، یعنی “بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟”، بلاک چین، یک دفتر کل توزیعشده است که تراکنشها را در شبکۀ کامپیوترهای شرکتکننده در بلاکچین، کپی و توزیع میکند.
ساختار بلاک چین، ساختاری است که سوابق تراکنشها، همچنین، بهعنوان بلوک، عمومی را در چندین پایگاه داده، به نام «زنجیره» در شبکهای که از طریق گرههای همتا به همتا متصل است، ذخیره میکند. بهطور معمول، این ذخیرهسازی، بهعنوان “دفتر کل دیجیتال” نامیده میشود.
هر تراکنش در این دفتر، با امضای دیجیتالی مالک مجاز است، که تراکنش را احراز هویت میکند و از دستکاری آن محافظت میکند. از این رو، اطلاعات دفتر کل دیجیتال، بسیار امن است.
بهعبارت سادهتر، دفتر کل دیجیتال، یا همان blockchain، مانند یک صفحۀ گستردۀ گوگل است که در بین رایانههای متعدد، در یک شبکه به اشتراک گذاشته شده است، که در آن، سوابق تراکنشها بر اساس خریدهای واقعی ذخیره میشوند. میدانید “زاویۀ جالب فناوری بلاک چین چیست؟”؛ این است که همه میتوانند دادهها را ببینند، اما نمیتوانند آنها را خراب کنند.
در سالهای اخیر، ممکن است متوجه شده باشید که بسیاری از کسبوکارها در سراسر جهان، فناوری بلاکچین را ادغام میکنند. اما دقیقاً بلاک چین چیست و این فناوری بلاک چین چگونه کار میکند؟ آیا این، یک تغییر قابلتوجه است، یا یک اضافۀ ساده؟ پیشرفتهای بلاک چین، هنوز جوان هستند و پتانسیل انقلابیشدن در آینده را دارند. بنابراین، بیایید ابهامزدایی از این فناوری را آغاز کنیم.
بلاکچین، ترکیبی ازسه فناوری پیشرو است:
کلیدهای رمزنگاری
یک شبکۀ همتا به همتا حاوی یک دفتر کلِ مشترک
وسیلهای برای محاسبات برای ذخیرۀ تراکنشها و سوابق شبکه
کلیدهای رمزنگاری، از دو کلید تشکیل شده است – کلید خصوصی و کلید عمومی. این کلیدها، به انجام معاملات موفق بین دو طرف کمک میکنند. هر فردی، این دو کلید را دارد که از آنها برای تولید یک مرجع هویت دیجیتال امن استفاده میکند. این هویت امن، مهمترین جنبۀ فناوری بلاکچین است. در دنیای ارزهای دیجیتال، این هویت، بهعنوان «امضای دیجیتال» شناخته میشود و برای مجوز و کنترل تراکنشها استفاده میشود.
امضای دیجیتال با شبکۀ همتا به همتا ادغام شدهاست. تعداد زیادی از افرادی که بهعنوان مقامات عمل میکنند، از امضای دیجیتالی برای دستیابی به اجماع در مورد تراکنشها، از جمله مسائل دیگر، استفاده میکنند. هنگامی که آنها اجازۀ معامله را میدهند، با تأیید ریاضی تأیید میشود که منجر به یک تراکنش ایمن موفق بین دو طرف متصلبه شبکه میشود.
بنابراین، بهطور خلاصه، کاربران ساختار بلاک چین، از کلیدهای رمزنگاری برای انجام انواع مختلف تعاملات دیجیتالی در شبکه همتا به همتا استفاده میکنند.
حالا که تا اینجای مقالۀ “بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟” رسیدهاید، بد نیست بدانید انواع بلاک چین چیست؟ در واقع، 4 نوع مختلف بلاکچین وجود دارد. آنها به شرح زیر است:
شبکههای بلاک چین خصوصی
بلاکچینهای خصوصی، بر روی شبکههای بسته کار میکنند و تمایل دارند برای کسبوکارها و سازمانهای خصوصی، بهخوبی کار کنند. شرکتها، میتوانند از بلاک چینهای خصوصی، برای سفارشیسازی تنظیمات دسترسی و مجوز، پارامترهای شبکه و سایر گزینههای مهم امنیتی خود استفاده کنند. تنها، یک مرجع، یک شبکۀ بلاکچین خصوصی را مدیریت میکند.
شبکههای بلاکچین عمومی
Bitcoin و رمز ارزهای دیگر، از بلاک چینهای عمومی سرچشمه میگیرند، که همچنین، در رواج فناوری دفتر کل توزیعشده (DLT) نقش داشتند. بلاک چینهای عمومی، همچنین، به حذف چالشها و مسائل خاص، مانند نقصهای امنیتی و تمرکز کمک میکنند. با DLT، دادهها بهجای اینکه در یک مکان واحد ذخیره شوند، در یک شبکۀ همتا به همتا توزیع میشوند. یک الگوریتم اجماع، برای تأیید صحت اطلاعات استفاده می شود. اثبات سهام (PoS) و اثبات کار (PoW) ، دو روش متداول اجماع هستند.
همچنین، گاهیاوقات، بهعنوان بلاکچینهای ترکیبی شناخته میشود، شبکههای بلاکچین مجاز، بلاک چینهای خصوصی هستند که امکان دسترسی ویژه را برای افراد مجاز فراهم میکنند. سازمانها، معمولاً این نوع بلاکچینها را راهاندازی میکنند تا بهترینها را از هر دو دنیا بهدست آورند و ساختار بهتری را در هنگام تعیین افرادی که میتوانند در شبکه، و در چه تراکنشهایی شرکت کنند، امکانپذیر میسازد.
بلاک چینهای کنسرسیومی
مانند بلاک چینهای مجاز، بلاک چینهای کنسرسیوم، دارای اجزای عمومی و خصوصی هستند، به جز اینکه چندین سازمان، یک شبکۀ بلاکچین کنسرسیوم را مدیریت میکنند. اگرچه راهاندازی این نوع بلاک چینها، در ابتدا میتوانند پیچیدهتر باشند، اما پس از اجرا میتوانند امنیت بهتری را ارائه دهند. علاوهبراین، بلاک چینهای کنسرسیومی برای همکاری با چندین سازمان، بهینه هستند.
فرآیند معامله در ساختار بلاک چین
فرایند معامله در فناوری بلاک چین چگونه کار میکند؟ یکی از ویژگیهای اصلی فناوری بلاکچین، روشی است که تراکنشها را تأیید میکند. بهعنوان مثال، اگر دو نفر بخواهند تراکنش را بهترتیب با کلید خصوصی و عمومی انجام دهند، شخص اول، اطلاعات تراکنش را به کلید عمومی شخص دوم متصل میکند. کل این اطلاعات، در یک بلوک جمعآوری میشود.
حالا، این بلوک بلاک چین چیست و در فناوری بلاک چین چگونه کار میکند؟ در واقع، بلوک، حاوی یک امضای دیجیتال، یک مهر زمانی و سایر اطلاعات مهم و مرتبط است. لازمبه ذکر است که بلوک در ساختار بلاکچین، شامل هویت افرادِ درگیر در معامله نمیشود. سپس، این بلوک، به تمام گرههای شبکه منتقل میشود و زمانی که فرد مناسب، از کلید خصوصی خود استفاده میکند و آن را با بلوک تطبیق میدهد، تراکنش با موفقیت انجام میشود.
علاوهبر انجام تراکنشهای مالی،blockchain ، میتواند جزئیات معاملاتی داراییها، وسایل نقلیه و غیره را هم در اختیار داشته باشد.
در اینجا، یک مورد استفاده وجود دارد که نحوۀ عملکرد بلاک چین را نشان میدهد:
رمزگذاری هش
فناوری بلاکچین، از هش و رمزگذاری، برای ایمنسازی دادهها استفاده میکند و عمدتاً، بر الگوریتم SHA256 برای ایمنسازی اطلاعات تکیه میکند. آدرس فرستنده (کلید عمومی)، آدرس گیرنده، تراکنش و جزئیات کلید خصوصی وی، از طریق الگوریتم SHA256 منتقل میشود. فکر میکنید، اطلاعات رمزگذاریشده که رمزگذاری هش نامیده میشود، در بلاکچین چگونه کار میکند؟
این اطلاعات، در سراسر جهان منتقل میشود و پس از تأیید، به بلاکچین اضافهمیشود. الگوریتم SHA256 ، هک رمزگذاری هش را تقریبا غیرممکن میکند، که به نوبۀ خود، احراز هویت فرستنده و گیرنده را ساده میکند.
در یک بلاکچین، هر بلوک، از 4 هدر اصلی تشکیلشده است. هش قبلی: این آدرس هش بلوک قبلی را تعیین میکند.
جزئیات تراکنش: جزئیات تمام معاملاتی که باید انجام شوند.
Nonce: یک عدد دلخواه، که در رمزنگاری برای متمایز کردن آدرس هش بلوک داده میشود.
آدرس هش بلوک: همۀ موارد فوق (یعنی هش قبلی، جزئیات تراکنش و غیره)، از طریق یک الگوریتم هش منتقل میشوند. این، یک خروجیِ حاوی یک مقدار 256 بیتی با طول 64 کاراکتر میدهد که به آن “آدرس هش” منحصربهفرد میگویند. در نتیجه، از آن، بهعنوان هش بلوک یاد میشود.
افراد زیادی در سرتاسر جهان سعی میکنند با استفاده از الگوریتمهای محاسباتی، مقدار هش مناسب را برای برآوردهکردن شرایط از پیش تعیینشده کشفکنند. معامله، زمانی تکمیل میشود که شرط از پیش تعیینشده برآورده شود. بهبیان سادهتر، ماینرهای بلاکچین، تلاش میکنند تا یک معمای ریاضی را حل کنند که از آن، بهعنوان اثبات مشکل کار یاد میشود. هر کس، اول آن را حل کند، پاداش میگیرد.
کارکرد معدن در فناوری بلاکچین چیست؟
نقش معدن در فناوری بلاک چین چیست؟ در فناوری بلاکچین، فرآیند افزودن جزئیات تراکنش، به دفتر کل دیجیتال/عمومی کنونی، استخراج نامیده میشود. اگرچه، این اصطلاح با Bitcoin، مرتبط است، اما برای اشاره به سایر فناوریهای بلاکچین هم استفاده میشود.
ماینینگ، شامل تولید هش تراکنش بلوکی است که جعل آن، سخت است و در نتیجه، امنیت کل بلاکچین را بدوننیاز به سیستم مرکزی تضمینمیکند.
چرا بلاکچین محبوب است؟
فرض کنید در حال انتقال، پول به خانواده یا دوستان خود از حساب بانکی خود هستید. شما وارد بانکداری آنلاین میشوید و با استفاده از شمارهحساب شخص دیگری، مبلغ را به او واریز میکنید. هنگامی که تراکنش انجام شد، بانک شما، سوابق تراکنش را بهروز میکند. بهاندازۀ کافی، ساده بهنظر میرسد، درست است؟ یک مسئلۀ بالقوه وجود دارد که اکثر ما از آن غفلت میکنیم.
این نوع معاملات را میتوان خیلی سریع دستکاری کرد. افرادی که با این حقیقت آشنا هستند، اغلب، نسبتبه استفاده از این نوع تراکنشها محتاط هستند، از اینرو برنامههای پرداخت شخص ثالث، در سالهای اخیر تکامل یافتهاست. اما این آسیبپذیری، اساساً دلیل ایجاد فناوری بلاکچین است.
از نظر فناوری، بلاک چین چیست؟ بلاکچین، یک دفتر کل دیجیتال است که اخیراً توجه زیادی را به خود جلب کردهاست. اما سوال این است که ساختار بلاک چین چگونه است، بلاک چین چگونه کار میکند، و بلاکچین، چرا اینقدر محبوب شده است؟ خوب، بیایید به آن بپردازیم تا کل مفهوم را درک کنیم.
ثبت سوابق دادهها و تراکنشها، بخش مهمی از تجارت است. اغلب، این اطلاعات در خانه مدیریت میشود یا از طریق شخص ثالثی، مانند کارگزاران، بانکداران یا وکلا ارسال میشود که باعث افزایش زمان، هزینه یا هر دو در تجارت میشود. خوشبختانه، blockchain، از این فرآیند طولانی دوری میکند و حرکت سریعترِ تراکنش را تسهیل میکند و در نتیجه، باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
اکثر مردم، تصور میکنند که blockchain و bitcoin، میتوانند بهجای یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند، اما در واقعیت، ساختار بلاکچین، اینطور نیست. بلاکچین، فناوری است که میتواند از برنامههای مختلفِ مرتبطبا صنایع مختلف، مانند مالی، زنجیرۀ تامین، تولید و غیره پشتیبانی کند، اما bitcoin، ارزی است که برای ایمنبودن، به فناوری ساختار بلاک چین متکی است.
مانند همه انواع فناوری، بلاک چین دارای چندی مزایا و معایب است.
3 مزیت بلاکچین چیست؟
بلاکچین، یک فناوری نوظهور با مزایای بسیاری در دنیای دیجیتالی فزاینده است، از جمله:
بسیار امن
یکی از مزیتهای اصلی بلاکچینها، سطح امنیتی است که میتواند فراهم کند، و این، بدان معناست که بلاکچینها میتوانند از دادههای حساس از تراکنشهای آنلاین محافظت و ایمن کنند. برای هر کسی که به دنبال تراکنشهای سریع و راحت است، فناوری بلاک چین، این را هم ارائه میدهد.
در واقع، تنها چند دقیقه طول میکشد، در حالی که سایر روشهای تراکنش ممکن است چندین روز طول بکشد. همچنین، هیچگونه دخالت شخص ثالث از سوی موسسات مالی یا سازمانهای دولتی وجود ندارد که بسیاری از کاربران، به آن بهعنوان یک مزیت نگاه میکنند.
وقتی صحبت از این میشود که بلاک چین چگونه کار میکند، پای امضای دیجیتالی بهمیان میآید. از یک ویژگی امضای دیجیتال، برای انجام تراکنشهای بدون کلاهبرداری استفاده میکند که امکان خرابکردن یا تغییر دادههای یک فرد بهوسیلۀ سایر کاربران را بدون امضای دیجیتال خاص غیرممکن میکند.
سیستم غیر متمرکز
بهطور متعارف، برای تراکنشها، به تأیید مقامات نظارتی، مانند دولت یا بانک نیاز دارید. با اینحال، ساختار بلاک چین، اینچنین است که با بلاکچین، تراکنشها با اجماع متقابل کاربران انجام میشود، که منجر به تراکنشهای روانتر، ایمنتر و سریعتر میشود.
قابلیت اتوماسیون
قابل برنامهریزی است و میتواند اقدامات، رویدادها و پرداختهای سیستماتیک را بهطور خودکار، در صورت برآوردهشدن معیارهای ماشه ایجاد کند.
معایب بلاکچین
بلاکچین و رمزنگاری، شامل استفاده از کلیدهای عمومی و خصوصی است و طبق گزارشات، مشکلاتی در مورد کلیدهای خصوصی وجود داشتهاست. اگر کاربر، کلید خصوصی خود را گمکند، با چالشهای متعددی روبرو میشود، که این یکی از معایب زنجیرههای بلوکی است. یکی دیگر از معایب ساختار بلاک چین، محدودیتهای مقیاسپذیری است، چون تعداد تراکنشها در هر گره محدود است.
به همیندلیل، ممکن است چندین ساعت طول بکشد تا چندینتراکنش و سایر کارها بهپایان برسد. همچنین، ممکن است تغییر یا افزودن اطلاعات، پس از ثبت آن دشوار باشد، که یکی دیگر از معایب قابلتوجه بلاک چین است.
چرا بلاکچین مهم است؟
بلاکچین، یک فناوری نویدبخش و انقلابی است؛ چون به کاهش خطرات امنیتی، جلوگیری از تقلب و ایجاد شفافیت، به روشی مقیاسپذیر کمک میکند.
فناوری بلاکچین که بهواسطۀ ارتباط آن با ارزهای دیجیتال و NFT محبوب شده است، از آنزمان، به یک راهحل مدیریتی برای همۀ انواع صنایع جهانی تبدیل شدهاست. امروزه، میتوانید فناوری بلاکچین را بیابید که برای زنجیرۀ تامین مواد غذایی شفافسازی میکند، دادههای مراقبتهای بهداشتی را ایمن میکند، بازیها را نوآوری میکند، و بهطور کلی، نحوۀ مدیریت دادهها و مالکیت ما را در مقیاس بزرگ تغییر میدهد.
تاریخچه بلاکچین
ساتوشی ناکاموتو، که هویت واقعی او هنوز تا به امروز ناشناخته مانده است، برای اولینبار، مفهوم blockchain را در سال 2008 میلادی معرفیکرد. این طراحی، با استفاده از ناکاموتو از روشی شبیه به Hashcash به پیشرفت و تکامل ادامه داد. در نهایت، به یکی از اجزای اصلی بلاکچین تبدیلشد، شکل محبوبی از رمز ارز، جایی که بهعنوان دفتر کل عمومی برای تمام تراکنشهای شبکه عمل میکند.
اندازۀ فایلهای بلاکچینِ bitcoin، که شامل تمام تراکنشها و سوابق موجود در شبکه بود، به رشد قابلتوجهی ادامهداد. تا آگوست 2014، به 20 گیگابایت رسید و در نهایت، تا اوایل سال 2020، از 200 گیگا بایت گذشت.
بلاکچین چگونه استفاده میشود؟
بلاک چینها، اطلاعات مربوطبه تراکنشهای پولی را با استفاده از ارزهای دیجیتال ذخیره میکنند، اما انواع دیگری از اطلاعات، مانند ردیابی محصول و سایر دادهها را هم ذخیره میکنند. اکنون، با یک مثال، میگوییم که بلاک چین چگونه کار میکند. بهعنوان مثال، محصولاتغذایی را میتوان از لحظۀ ارسال، در تمام طول سفر و تا تحویل نهایی ردیابی کرد.
این اطلاعات، میتواند مفید باشد، چون اگر شیوع آلودگی وجود داشته باشد، میتوان منبع شیوع را بهراحتی ردیابیکرد. این، تنها یکی از راههایی است که بلاکچینها میتوانند دادههای مهم را برای سازمانها ذخیرهکنند.
در نهایت…
اگرچه ما، در این مقاله، گفتیم که بلاک چین چیست و این فناوری بلاک چین چگونه کار میکند، اما اگر شما، نیاز به آموزشهای جامعتر در زمینۀ بلاک چین دارید، میتوانید از طریق دورهای آموزشی آدام مرادیاقدام کنید. و با ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، کسب درآمد کنید.